Nyheter

24mar
2017

Filmning i Riga

Vi avslutade reklamfilmen med de icke-mänskliga karaktärerna med en 2-dagars inspelning i Riga, dit Göran och Andrea Leanza åkte för att applicera sminkningarna. Innan vi lämnade Sverige så arbetade vi galna timmar för att få allting klart i tid – ansiktsdelar, tänder, perukdelar, händer, fötter och krppsdräkter. Till och med även en bebisdocka! Men de galna timmarna bleknade i jämförelse med de 20+ timmars dagarna vi filmade i Riga!

11mar
2017

Icke-mänsklig familj för reklamfilm

Redan innan vi avslutade ”Genius” blev vi kontaktade om att producera en hel familj av icke-mänskliga karaktärer för en svensk reklamfilm. Som vanligt med projekt vi är involverade i så kan vi inte avslöja vad för karaktärer vi gör innan projektet är officiellt. Allt vi kan säga är att de kommer bli roliga karaktärer! Denna vecka så påbörjade vi avgjutningar och började designa karaktärerna tillsammans med kunden.

09feb
2017
23dec
2016

Julledigt från ”Genius”

Efter 2,5 intensiva månader på den amerikanska dramaserien ”Genius”, som spelas in i Prag, så ser vi fram emot en veckas julledigt innan vi kastar oss in i den sista, och mest intensive, delen av inspelningen för att producera fler lösa delar och karaktärsmaskeringar för make-up designer Davina Lamont.

09nov
2016

Provsminkning med Ron Howard

Idag hade vi vår första provsminkning för TV-serien ”Genius” med en silikonsminkning som vi gjort för en av de ledande rollerna. Regissör Ron Howard var där för att överse provfilmningen och vår sminkning passerade med högsta betyg! Göran kommer också att applicera sminkningen under inspelning.

12okt
2016

Ålderssminkningar för internationell TV-serie

I oktober blev vi involverade i National Geographics dramaserie ”Genius” om Albert Einsteins liv som spelas in i Prag. Make-up designer Davina Lamont kontaktade oss och vi började omedelbart tillverka generiska åldersdelar.

30sep
2016

Maskeringar för Mute filmandes i Berlin

I augusti blev vi kontaktade av våra fantastiska kollegor Jörn och Tamar från TC effects i Berlin för att hjälpa dem med några sminkningar tilL Alexander Skarsgårds och Paul Rudds nästa film ”Mute”. Så vi tillverkade några silikondelar och 3D transfers i vår studio, och Göran flög ner till Berlin tidigare i veckan och gjorde den första applikationen tillsammans med Tamar.

21sep
2016
08aug
2016
17jun
2016
15jun
2016
08maj
2016

That’s a wrap!

”Morran & Tobias”-filminspelningen får sitt slut idag. Det har varit fantastiskt kul att få se dessa 2 knasiga karaktärer med egna ögon och få vara en del av deras universum. Tack till alla inblandade! Vi har haft skitkul!

27apr
2016

Dharma Estudio ber om hjälp

Arturo Balseiro på Dharma Estudio i Madrid bad Göran om att skulptera en mask till ett filmprojekt han just nu höll på med. Baserat på design av Arturo så började vi på vår version av den här varelsen.

18apr
2016

Så här såg hon ut några dagar innan hon var helt färdig att skickas.

Dags att leverera

Då var det dags att leverera vår drake till kunden. Vi fick in allting i en stor lastbil och draken kom fram i samma skick som den lämnade oss.

21mar
2016

Johan och Robert i sminklogen dag 1.

Morran & Tobias – the movie

Första inspelningsdagen av 35 dagar på långfilmen om “Morran & Tobias”. Och precis som tidigare så var det kort om tid att få igång allt, och den här gången så var det en massa roliga gags som skulle göras förutom lösnäsorna på Robert och Johan.

20mar
2016

Alien avgjutningshjälp

Conor O’Sullivan från Creatures Inc i London kontaktade oss om hjälp att gjuta av Michael Fassbenders fötter för den kommande Alien-filmen som just nu spelas in i Australien. Så Göran och Nelly Guimaras flög över till Oslo över dagen där han spelade in sin kommande film och gjorde avgjutningen.

21jan
2016

Drakdesign gjord i Mudbox

Drakbygge

Vi har påbörjat bygget av vår fullskaliga drake för en teaterproduktion. Draken ska bestå av ett mekaniskt huvud och hals, en kropp med vingar, en svans och en klo. Vi tog intial hjälp av Tahra Zafar, som tidigare byggt stora creatures på bland annat Star Wars, för att få specialisthjälp med att bygga huvudet i ultralätt skumplast.

18dec
2015

Största creature department 2015

Så vi spenderade hösten med att jobba på Europas största creature department. Det har varit en fantastisk och spännande erfarenhet att få arbeta med så otroliga kollegor.

17okt
2015

Drakdesign

Under tiden i London började vi också designa en drake som ska byggas under våren för en scenversion av av en känd saga.

29sep
2015

Tillbaks på storfilm i London

Tillbaks i London

I september fick Göran förfrågan, för andra gången i år, att komma till London och jobba på en stor Hollywood-produktion tills slutet av året. Den här gången för att applicera några riktigt coola maskeringar och måla en del masker. Tyvärr får vi inte avslöja vilken film produktion det gäller ännu.

30aug
2015

Special effekt för TV-serien Midnattssol

Vi fick en förfrågan om att tillverka ett dött djur för den fransk-svenska TV-serien Midnattssol med rätt kort tillverkningstid. På 3 dagar byggde vi djuret och flög sen upp till de nordligaste delarna av Sverige för att filma scenen.

01aug
2015

Dags att göra en drake!!

EffektStudion blev just tilldelade jobbet att bygga en fullskalig rörlig drake!! Ok, vissa delar av draken. Men fortfarande i full skala! Det kommer att bli en gigantisk spelbar docka och enbart huvudet kommer att vara 2 meter långt. Design och förberedelser kommer att göras under de kommande månaderna och själva konstruktionen påbörjas i januari 2016. Det här kommer att bli väldigt spännande!

13jul
2015

Vår zombie på IMATS London

IMATS London demo 2015

Vi har blivit tillfrågade av engelska materialförsäljaren Mouldlife under några år att göra en make-up demonstration på IMATS mässan i London. I år hade vi äntligen tid och dessutom redan en rätt cool maskering som vi kunde göra. We upprepade en av våra Walking dead the video game sminkningr på grymma skådespelerskan Madeleine Barwén Trollvik. Speciellt tack till Floris schuller för insminkningshjälp!

29jun
2015

Hollywood ringde!

I juni fick vi ett riktigt grymt job med att förse en stor Hollywood produktion med arbete gjort i vår ateljé! Som vanligt kan vi tyvärr inte prata om vad det är än.

16jun
2015

Leta konstnärligt uttryck

Regissör och dockspelare Petter Lennstrand kontaktade oss för att göra en test docka till hans första långfilm. Han ville undersöka vilket material och konstnärligt uttryck han ville ha på karaktärerna i hans film.

28maj
2015

Stuntkoordinator Kimmo Rajala testar vår silikonhandske

Brinneffekt

Stuntkoordinator Kimmo Rajala efterfrågade en silikonhandske som kunde skydda mot eld men fortfarande se ut som en hand. Vi gjöt av skådespelarens Jonas Carlssons hand som referens och tillverkade en större hand för att passa honom från en annan handavgjutning.

21maj
2015

Walking dead TV-spels zombie

Walking dead TV-spelet

Vi fick en fantastisk förfrågan om att göra zombie sminkningar för en trailer för Walking Dead TV-spelet som görs av svenska Starbreeze. På grund av att vi fortfarande var upptagna i England så rekommenderade vi jobbet till maskör Anders Bratås som tog hand om det övergripande ansvaret. I slutändan bidrog vi med 2 sminkningar.

01maj
2015

Emma Watson

Disneys nya ”Skönheten och odjuret”-film

Efter en lång period av att ansvara för framtagningen av ABBA-figurerna, så välkomnade Göran erbjudandet att jobba för någon annan. Creature fx avdelningen på Disney’s live action film av “Skönheten och odjuret” kontaktade honom och större delen av mars och hela april spenderades på Shepperton Studios som skulptör och målare.

06apr
2015

Masker på Monsterpalooza 2015 i Glendale, Kalifornien

Dags för den årliga monstershowen i Los Angeles

Vi kunde ju inte missa vår nya tradition att åka till Monsterpalooza mässan igen och den blir bara bättre!

04mar
2015

Sista justeringarna på ABBA figurerna för ABBA the museum

Hemliga jobbet avtäckt

Äntligen! Den 3 mars var det dags att avtäcka det mycket hemliga jobb vi startade för över 16 månaders sen! Det visade sig vara realistiska porträtt av vår svenska supergrupp ABBA för ABBA the museum i Stockholm. Det var hårt arbete och väldigt lång produktionsperiod, och även om vi inte jobbade full tid på jobbet under hela perioden så tror vi att den långa produktionstiden syns på resultatet.

24feb
2015

Mer lik till Beck

Det skulle göras fler Beck-filmer under våren och den här gången behövde de ett bränt lik och ett skadat, svullet ansikte på en skådespelare som vi gladligen försåg dem med.

20feb
2015

Silikonmask efter att datoriserade övertoningar gjorts

Mission impossible-effekt för en tysk reklamfilm

Vi blev kontaktade av regissör Calle Åström om att hjälpa honom göra en “Mission impossible”-liknande maskeffekt för en tysk reklamfilm för livsmedelskedjan Edeka. Underbara tyska skådespelerskan Nina Ensmann flög över till Sverige för en huvudavgjutning och vi gjorde en silikonmask av hennes ansikte.

14dec
2014

Ärr för svenska produktioner

Förutom redan mycket arbete på andra projekt, så fick vi förfrågan att göra transfer-ärr till 2 olika produktioner på samma gång. Arne Dahl-filmerna och Sverige Televisions uppföljare på “30 grader i februari” behövde båda varierande nivåer av ärr.

20nov
2014

Spanske creature designern Arturo Balseiro till höger och grekiske creature skulptören Aris Kolokontes i bakgrunden

The Prosthetics Event

Den 16 november var Neill Gorton värd för sin första “Prosthetics Event” i Birmingham. Vi var där som besökare för att stötta vår spanska kollega Arturo Balseiro som var där som utställare av sina masker.

05okt
2014

Skulptur i lera

Skulpteringsprojekt

Efter sommaren så startade vi ett skulpteringsprojekt på vår egna tid, fri från begränsningarna av en specifik design och som en skulpteringsövning. Det här är resultatet!

19sep
2014

Gravid mage i silikon för filmen "Min så kallade pappa".

Premiär för Ulf Malmros senaste film

Den här helgen var det premiär på biograferna för Ulf Malmros senaste film ”Min så kallade pappa”. Till inspelningen av filmen fick vi i uppdrag att göra en realistisk gravid mage i silikon som blev väldigt väl mottagen. Dessutom lyckades vi påvisa att det går att göra realistiska effekter praktiskt som fungerar briljant utan att behöva betala skjortan för digital efterbearbetning.

01jul
2014

IMATS mässan på Kensington Olympia i London 2014

Besökte IMATS mässan i London

Efter en hård arbetsperiod på vårt hemliga uppdrag, så tog vi en välförtjänt paus och åkte för att besöka IMATS mässan i London. Det här året var den på mässhallen Kensington Olympia. Som vanligt var det skoj att se alla sminkdemonstrationer som pågick i mässhallen och träffa vänner och kollegor från hela världen.

24apr
2014

Vår nya hemsida lanserad

Vår nya hemsida lanserad

Så igår kväll var det äntligen dags att lansera vår nya hemsida. En design gjord under en lång period för att göra den perfekt för snabb navigering till all den viktigaste informationen med minsta möjliga klick. Vem har tid nu för tiden? Hoppas ni gillar den!

09apr
2014

Inspelning av andra säsongen av SVT's komedi serie om Tobbe & Morran

Tobbe & Morran

Då var det dags igen att besöka Tobbe & Morran från SVT’s TV-serie från 2013 kallad ”Familjen”. Återigen spelas huvudrollerna av grymma skådespelarna Robert Gustavsson och Johan Rheborg. Den här gången tar vi in hjälp utifrån för att applicera våra sminkningar under den 3 veckor långa inspelningen, eftersom vi står grymt upptagna med vår hemliga kommision. Tack för hjälpen Barney Nikolic (Harry Potter 5-7, World War Z, Thor 2) och Bernadette Schett (Shrek-the musical, X-men First Class, Game of Thrones)!!

03apr
2014

Besökte den grymma mässan Monsterpalooza 2014 i Los AngelesMonsterpalooza i LA 2014

Efter förra årets första besök till Monsterpalooza så bestämde vi oss för att göra det igen i år. Det var en fantastisk show och det var kul att träffa så många bekanta ansikten den helgen. Speciellt att få hänga med vår kompis – make-up geniet – Arjen Tuiten. Under veckan i LA så hann vi också återknyta med tidigare samarbetspartner genom att besöka Ironhead studios, bjuda Rick Baker på lunch, besöka Shane Mahan på Legacy Studios, fira Rob Freitas’ födelsedag där vi också träffade en massa kollegor från våra Narnia-dagar och LA-jobb-dagar. Och slutligen hänga med Howard Berger från KNB EFX i deras senaste workshop.

18mar
2014

Första bilden på danskt monsterFörsta bilden på danskt monster

Här är den första bilden på en av våra monsterkreationer för den danska filmen ”Dannys dommedag”.

08jan
2014

Nya anställningar

Vi började året med att anställa specialister från Spanien, Tyskland och England för att hjälpa oss med vårt hemliga projekt. Vi ser verkligen fram emot en produktiv vår och chansen att höja ribban på kvaliteten på vårt arbete!

23dec
2013

Maskot masks based on horse-characterMaskot masks

At the beginning of December we started building more than a dozen maskot masks of a horse-character for Swedish betting company ATG.

27nov
2013

Vi fick det hemliga jobbet!

Under de kommande 6 månaderna ska vi göra ett stort internationellt skulpteringsjobb av unik karaktär. Ska bli kul att visa slutresultatet om ca 1 år när det kan avslöjas.

22nov
2013

photo copyUndervisning i lösa delar

I november undervisade vi lösa delar igen på Stockholms Dramatisk Högskola.

14okt
2013

Besök till Ridley Scotts inspelning av ”Exodus” i Spanien

I oktober så åkte vi för att besöka våra vänner och kollegor som filmar Ridley Scott’s senaste film ”Exodus” i södra Spanien. Conor O’Sullivan är ansvarig för creature effects och vår vän Arturo Balseiro – från samarbeten på ”The Wolfman”, ”Narnia 2”, ”Harry Potter 7” och ”Little Britain” – är anvarig för det spanska teamet under Conors översyn.

01sep
2013

Top secretHemligt projekt

I augusti påbörjade vi en test för ett väldigt intressant skulpteringsprojekt som förhoppnings leder till att vi får hela kommisionen.

12jul
2013

DSC_0483Björn Kjellman på TV3

Under maj och juni fick vi ett jobb som innebar att tillverka en massa olika lösa delar för en TV-serie där Björn Kjellman skulle likna ett antal svenska kändisar. Maskörarbetet gjordes av Virginia Vogel och vi bistod främst med tillverkningen av lösa delar. 2 av sminkningarna som plötsligt landade på vårt bord var att få Björn att se ut som Leif Mannerström och Plura, som blev 2 heltäckande silikonsminkningar.

28jun
2013

Monster i dansk filmMonster i dansk film

Den här filmen var en av anledningarna till att vi var så upptagna under maj och juni. Den danska filmen ”Dannys dommedag” behövde närbildsdelar av filmens monster för interaktion med skådespelarna. Visual effects supervisor Martin Madsen var en klippa och hade en bra kunskap om när man ska använda digital teknik eller praktiska effekter.

30maj
2013

Död snö 2

Maj månad var helt galen med jobb och jobbförfrågningar. Vi var bland annat tvungna att tacka nej till att tillverka zombies för Tommy Wirkolas uppföljare till ”Död snö”. Det är inte varje dag man får en sån cool förfrågsan, synd bara att vi redan hade fullt upp…. Men tack för att du tänkte på oss, Steinar Kaarstein!

26apr
2013

Bernadette Schett applicerar vår Shrek maskering för "Shrek - the musical" i Karlstad”Shrek – the musical” har premiär på Wermland Operan

Nu är det äntligen dags för ”Shrek – the musical” att ha premiär i Karlstad. Vi lämnade över den dagliga sminkningen till maskören Bernadette Schett, som har ca 100 applikationer att se fram emot under det komande året.

19apr
2013

Besök av Monsterpalooza i LA 2013Monsterpalooza i LA 2013

I år kände vi oss verkligt manade att komma iväg till Monsterpalooza mässan i Los Angeles. Förutom att det är en mässa helt i vår smak så är det också en anledning att forsätta odla våra kontakter i Hollywood. Vi lunchade med Rick Baker, hälsade på Steve Wangs atelje och tog en blixtvisit på Legacy Effects inbjudna av självaste Shane Mahan.

23mar
2013

Ulf Malmros senaste filmUlf Malmros senaste film

Under våren fick vi en förfrågan om det gick att göra en helt realistisk gravid mage som inte krävde en massa digital efterbearbetning. Och självklart sa vi ja! Vera Vitali spelar den gravida huvudrollen i Ulf Malmros senaste film ”Min så kallade pappa” där Michael Nyqvist spelar pappan. Vi gjorde även komiska löständer till Mikael Nyqvist för en teaterscen i filmen.

21feb
2013

Köldtålige mekanik designern Chris Clarke styr vår älg skådespelareMekanisk älg i vintrigt Sverige

Det var dags att filma vinterexteriörerna för den Holländsk-svenska filmen vi började jobba på över 6 månader sen. Det är ett bra test för att se hur väl en mekanisk karaktär klarar av ned till minus 18 graders kyla. Och i sanningens namn så klarade mekaniken kylan bättre än vissa från vår crew!

30jan
2013

Fler turkiska ING bank reklamfilmer

I slutet av januari var det återigen dags att skicka en crew till Istanbul för att filma fler ING reklamfilmer med vårt stora mekaniska lejon.

29jan
2013

Shrek, shrek och ännu mer ShrekShrek Shrek Shrek

Större delen av januari spenderades med att gjuta lösa delar till musikalen Shrek som har premiär på Wermland Operan i Karlstad den 25 april. Gröna Shrek pannor, gröna Shrek hakor, gröna Shrek händer, gröna Fiona näsor, gröna Shrek ansikten, gröna Shrek öron, grönt, grönt GRÖNT!!

28dec
2012

Bredbandsbolagets senaste kostymBredbandsbolaget

I mitten av december fick vi en förfrågan om att skapa en uppdaterad version av kostymen till Bredbandsbolagets reklamfilmer till en mer hi-tech version. Med endast 2 veckor till jul så designade vi en ny kostym som vi kunde bygga på den korta tiden med en begränsad budget.

28nov
2012

Besök på ”Beauty and the beast”-inspelningen i Berlin

Vår vän och kollega Brian Wade från Los Angeles var i Berlin för att filma den franska filmen ”Beauty and the beats” med masker gjorda av Steve Wang. Vi åkte ner dit för att besöka inspelningen och för chansen att få träffa Brian medan han var i vår del av världen.

11nov
2012

Shrek the musical i KarlstadShrek – the musical

Första bilden på vår Shrek-sminkning för Wermland Operan. Premiär 24 april 2013.

04nov
2012

Svensk humor på SVTSvensk humor

I början av november var vi involverade i en ny svensk TV-serie för SVT som heter ”Svensk humor”. I vårt segment spelade Johan Rheborg och Robert Gustafsson en svensk ”white-trash” familj – en mor och son. Vi blev anlitade för att designa karaktärerna med väldigt lite förberedelsetid och vi gjorde 2 gelatinnäsor för att ge dem vissa släktdrag.

30okt
2012

Brinnstunt i Wallander filmWallander brinnstunt

Stuntkoordinatorn Kimmo Rajalaa bad oss göra en stuntmask för ett brinnstunt till en av de senaste Wallander-filmerna.

27okt
2012

Shrek in the making

Hela oktober månad spenderades till att försöka göra Shrek rättvisa som sminkning för Wermland Operans uppsättning som har premiär våren 2013. Maskeringen består av 4 överlappande delar plus händer, allt gjort i bästa filmkvalitet. Designen är mestadels baserad på den animerade figuren, men vi har också slängt ett öga på Mike Marinos excellenta version designad för Broadway produktionen.

12okt
2012

Mer filmande i Turkiet

Än en gång skickade vi en liten crew till Istanbul för sköta vår mekaniska lejonkaraktär för fler ING bank reklamfilmer.

26sep
2012

Mekanisk älg i holländsk-svensk filmFilmar mekanisk älg för Holländsk-Svensk film i Belgien

Från Maj-September jobbade vi med att bygga en mekanisk talande älg för den holländska filmen ”Midden in de Winternacht”, en film samproducerad med svenska SF. Älgen spelar en av huvudrollerna i filmen och behövde kunna uttrycka ett antal känslouttryck förutom att kunna imitera tal. Detta var troligtvis den största utmaningen med en mekanisk figur som vi tagit oss an och vi är väldigt nöjda med resultatet. (foto: Victor Arnolds/ Lemming film)

08aug
2012

Tillbaks i Istanbul

Vi var tvungna att komma tillbaks lite tidigare från semestern för att skicka vår produktionskordinator Åsa med en crew till Istanbul för att filma med vårt mekaniska lejon för några fler ING bank reklamfilmer.

22maj
2012

Påbörjar bygget av en mekanisk älgBygger en mekanisk älg

Medan vi filmade vår mekaniska lejonkaraktär för ING bank i Istanbul så påbörjade vi samtidigt nästa projekt i Sverige. Det holländska produktions bolaget Lemming Film hade anlitat oss för att bygga en realistisk mekanisk älg för att spela en av huvudrollerna i deras nästa film. Det är en enorm uppgift att bygga en mekanisk karaktär som ska ha massor av dialog och kunna uttrycka känslor genom en hel film.

18maj
2012

ING bank reklamfilm i TurkietING Lejon

April och maj var väldigt hektiska månader framförallt på grund av framtagningen av en jättelik animatronic mask och en stor pälsdräkt till en turkisk reklam för ING bank. Vi filmade 5 stycken reklamfilmer i Istanbul under maj månad.

27apr
2012

Upptagen månad med jobb för 3 långfilmer och 1 TV-serie. Maskering från filmen "vittra"Upptagen månad

April har varit en hektisk månad. Förutom den jättelika animatronic karaktären vi bygger för en Turkisk reklamfilm, så har vi hunnit med att göra en lösa del för TV-serien ”Solsidan”, en skräcksminkning för Johannes Brost filmen ”Vittran” samt en elefantsnabel för en dansk TV-serie.

12apr
2012

Wrath of the titans premiärWrath of the titans premiär

Då hade ”Wrath of the titans” världspremiär i helgen! Ett år efter att Göran supervisade prosthetics department för filmen åt Conor O’Sullivan i London, med en grym crew på 45 personer. Gå och se den!

03apr
2012

Atsrid Lindgrens Värld i VimmerbyAstrid Lindgrens Värld

Under några dagar i mars så var vi anlitade av Astrid Lindgrens Värld för att restaurera 33 stycken mekaniska silikonfigurer från ”Saltkråkan”! Göran och London-baserade maskören Barney Nikolic var på plats och målade om figurerna och gjorde vissa reparationer inför säsongs öppnandet av attraktionen.

09mar
2012

Reklam för PantameraPantamera reklam

Vi gjorde en rätt kul maskering för nästa Pantamera reklam. Ett relativt snabbt jobb där vi gjorde en helmask i silikon så att en 25-årig dansare blev 60-70 årig tant.

27feb
2012

Skulpterade delar till Iron Lady-sminkningen som i slutändan aldrig behövde användasOscar för bästa smink till ”The Iron Lady”

För andra året i rad har Göran turen att vara involverad i ytterligare en Oscarsvinnande film för bästa smink/ make-up! I år vann Mark Coulier priset för sin fantastiska maskering på Meryl Streep som Margaret Thatcher. Göran jobbade åt Mark på ”X-men:First Class” under samma period som de gjorde ”The Iron Lady”, och fick i uppdrag en dag att skulptera några mindre lösa delar som back-up inför testsminkningen på Meryl Streep.

14feb
2012

Brian De Palmas film "Passion"Brian De Palmas film ”Passion”

I februari fick Göran en förfrågan som var omöjlig att tacka nej till. Kollegorna på TC Effects i Berlin ville ha hjälp att skulptera en mask för Brian De Palmas nästa film ”Passion” med Rachel McAdams och Noomi Rapace i huvudrollerna. Göran gjorde en del av jobbet i Sverige och flög ned till Berlin i ett par dagar för att avsluta jobbet på TC Effects ateljé i Berlin.

23jan
2012

Junibacken i StockholmJunibacken i Stockholm

I januari frågade scenografibyggare Håkan Sanchis om vi kunde hjälpa till med en ny utställning på Junibacken i Stockholm. Det var en utställning för barnboksförfattaren- och illustratören Jan Lööfs verk och de behövde hjälp att ordna päls på en jätteapa och att konstruera formen för ett stort äpple. Det var kul att få göra något helt annorlunda!

28dec
2011

Girl with the dragon tattoo på biograferGirl with the dragon tattoo på biografer

David Finchers amerikanska version av den första Millennium-boken kom ut på biografer över hela världen innan julen. Nu kan vi visa bilder på den slaktade katt som vi blev ombedda att bygga för filmen under hösten 2010 och som var svår att missa i filmen.

16dec
2011

Wrath of the titans trailerWrath of the titans trailer

Äntligen kom trailern och affischer ut för uppföljaren till ”Clash of the titans” som har världspremiär 30 March 2012. Glädjande för oss så fanns vår minotaur med både i trailern och på en av affischerna!

Tack till Conor O’Sullivan för att han lät mig hjälpa honom supervisa detta jobb! – Göran

07dec
2011

Inför Melodifestivalen 2012Inför Melodifestivalen 2012

Under andra halvan av november fick vi uppdrag att göra om Helena Bergström till en fet man för sketcher till Melodifestivalen 2012. Dessvärre kunde vi inte göra en huvudavgjutning av Helena och fick återanvända formarna för en fetsminkning vi gjorde flera år tidigare för en annan person. Peruken var gjord av Katrin Wahlberg på Stockholm Stadsteater och justerades för Helena för detta uppdrag.

19nov
2011

Utvecklar produkter

Delar av oktober och novemeber tillbringades med att utveckla några produkter som vi har velat göra under en väldigt lång tid. Vi får se vad det leder till!

29sep
2011

Prisbelönta boken Cloud Atlas blir film med Tom Hanks

Storfilmen Cloud Atlas

I slutet av sommaren fick Göran förfrågan om att jobba på storfilmen ”Cloud Atlas” med Tom Hanks och Halle Berry från 3 olika make-up fx bolag i olika länder! Efter att ha haft Ungerska geniet Ivan Poharnok på sin crew på ”Clash of the titans 2” tidigare i år valde Göran att tacka ja till en månads skulpteringjobb på Ivans bolag Filmefex i Budapest där vi gjorde några av filmens stora karaktärssminkningar.

25aug
2011

Skulptur för konstgalleri

Konst

Ibland skulpterar vi konst också:-)

17jul
2011

Premiär för den sista Harry Potter-filmen

Sista Harry Potter-filmen har världspremiär

Så slutligen har den sista Harry Potter-filmen haft biopremiär – ”Harry Potter och dödsrelikerna, del 2”. Under 2009 jobbade Göran som skulptör i Nick Dudmans make-up effects crew i London och deltog i tillverkningen för den stora Goblin(Svartalf)-sekvensen. Totalt gjordes 60 individuella goblins och Göran fick designa sin ”egen” goblin, för vilken han ansvarade för skulptering, målning och insminkning under den 5-dagar långa inspelningen. En inspelning som krävde nästan 150 maskörer!

21apr
2011

Ansvarig för maskeffekterna till uppföljaren av Clash of the titans

Ansvarig för ”Clash of the titans 2”

Göran hade den stora äran att just avsluta sin första stora Hollywood-film som supervisor. Från januari till mitten av april har han varit baserad i London på Conor O’Sullivans företag Creatures Inc. och ansvarat för prosthetics-och creature effects för ”Clash of the titans 2 – Wrath of the titans” med Sam Worthington, Liam Neeson and Ralph Fiennes i rollerna. Med en crew som mest bestod av ca 45 personer lyckades vi skapa några riktigt coola sminkningar och creatures under den korta produktions period vi hade till vårt förfogande.

06mar
2011

Oscar för bästa smink till The Wolfman

Oscar för bästa make-up till ”The Wolfman”

Årets Oscar för bästa make-up gick till Rick Baker och Dave Elsey för filmen ”The Wolfman”. Gratulerar, Rick och Dave! Vi är glada att få ha tagit del – om än en liten del – av filmens arbete och fått äran att applicera en Oscars vinnande sminkning. Och tack Arturo och Spencer!

20jan
2011

Supervisor på en stor Hollywood produktion

Den 4 januari åkte Göran tillbaks till London för att ansvara för maskeffekterna på en stor Hollywood-producerad special effekt film åt Conor O’Sullivans bolag Creatures Inc. Vi kommer att avslöja mer om projektet under våren.

22dec
2010

Tillbaks på Madame Tussauds

Madame Tussauds ringde i slutet av november och Göran lyckades avsätta 3 veckor innan jul att skulptera åt dem.

04dec
2010

Skulptera för Coulier Creatures på X-men: First ClassAnlitade för ”X-men: First Class”

Året slutade med en ny storfilm. Efter att ha behövt tacka nej till att sminka på ”Pirates of the Caribbean 4” under hösten, kunde Göran slutligen hoppa på ett par veckors jobb på den senaste X-men filmen i London. Coulier Creatures var ett av flera FX bolag som bidrog till ”X-men: First Class” effekter och de anlitade Göran som skulptör.

05nov
2010

Tortyreffekter för senaste Arne Dahl-filmen

”Arne Dahl”-filmerna fortsätter

Arne Dahl-böckerna fortsätter filmas av Filmlance och vi har tillverkat lite fler magstarka detaljer för att användas även i denna film.

24okt
2010

Uppdrag för David Finchers version av "Girl with the dragon tattoo"Amerikanska filmversionen av ”Män som hatar kvinnor”

Mer eller mindre hela Oktober spenderades på uppdraget för den amerikanska filmen ”Girl with the dragoon tatto”. Vi jobbade långa dagar för att hinna färdigt till inspelningen i sluttampen av månaden och vårt arbete mottogs med uppskattning från både den amerikanska scenografen samt demonregissören David Fincher.

 

Efter 1 dags vila var det dags att göra en porträtt sminkning för ett norskt företag. Vi skulpterade lösa delar som vi gjöt i gelatin för att appliceras på en sångare på Oslo operan.

01okt
2010

David Fincher i Sverige

Som om ”Jägarna 2” inte var nog så påbörjade vi även ett uppdrag för David Finchers amerikanska version av Millenium-filmen ”Girl with the dragoon tattoo” (”Män som hatar kvinnor”) som filmas i Sverige under hösten 2010 och våren 2011.

27sep
2010

Lemlästad kropp gjord för "Jägarna 2"

Våldsamt arbete för ”Jägarna 2”

Det här var en fantastisk månad för vår CV! Vi gjorde en ganska grym effekt till uppföljaren på filmsuccén ”Jägarna” från 1996. En kvinna hittas uppsprättad och urplockad likt ett slaktat djur för att vilseleda polisen. Effekten är avgörande för filmens handling och vi hoppas att vårt arbete utnyttjas i filmen efter premiären 2011.

23aug
2010

Flyger till Egypten för att applicera en karaktärssminkning under Ramadhan

Karaktärssmink i Egypten

Höstsäsongen började med en snabb utryckning till Egypten för att hjälpa vår engelska kollega Andy Hunt med en silikonsminkning på en av Egyptens kändaste skådespelare som Kung Farouk. Detta filmades under högtiden Ramadaan så all inspelning skedde nattetid och i väldigt högt tempo och pressande värme.

21jun
2010

EffektStudion gör kända karaktärer för ComHem reklamfilm

Avatarer and rumpnissar

Innan sommarledigheten började så hann vi också med att göra 2 snabba sminkningar till en ny ComHem reklam där Judith & Judith skulle likna en rumpnisse och en Avatar, innan det var dags för en resa till sminkmässan IMATS i Los Angeles och efteråt en välförtjänt semester i Juli.

13jun
2010

Skulpterar varulvar för spanska effektbolaget Dharma Estudio

Spanska varulvar

Innan sommaren ville vår kollega Arturo Balseiro – som driver Dharma Estudio i Spanien – att vi skulle skulptera 2 stycken varulvasmasker till en film som de jobbade med.

10maj
2010

Silikonhand gjord för filmen Arne Dahl - MisteriosoTillbaks i Sverige

Göran avslutade jobbet på Madame Tussauds i mitten av maj för denna gång. Det var otroligt lärorika 4 månader i en av världens bästa skulpteringsateljéer. Väl tillbaks på heltid i Sverige så gjorde vi klart en andra omgång av de ABBA-dockor som vi gjort under hösten. Samtidigt ville Filmlance inspelning av Arne Dahls-böcker ha några mindre effekter gjorda av oss för den första filmen av 10. Ett uppdrag vi med glädje tog oss an parallellt med ABBA-jobbet.

10apr
2010

Filmar en holländsk Bison glue reklamfilm och schweizisk reklamfilm med ett murmeldjur.Bison-mask och murmeldjur-docka

Bison-jobbet för Holland och Murmeldjur-jobbet för Schweiz fortsatte med pressade deadlines och filmades i mitten av månaden under ungefär samma tid i respektive land.

12mar
2010

Animatronics i två länder

Under mars månad blev det lite hektiskt med flera stora jobb parallellt. I London gjorde vi ett jobb för en Holländsk reklamfilm för Bison-lim. De ville ha en mekanisk bison mask på en skådespelare i en stor fet kostym. Samtidigt i Sverige satte vi ihop ett team för att göra en mekanisk marmot docka för en Schweizisk reklamfilm.

11feb
2010

Norska silikonmasker

I februari var Göran hemma kort för att tillverka realistiska silikonmasker och händer för en norsk reklamfilm där en kille skulle bli ihopvikt av sin flickvän. Norsk reklam för återvinning och recycling.

09jan
2010

Arbeta på Madame Tussauds skulpteringsstudio i LondonMadame Tussauds skulpteringsateljé

Efter att ha klarat intervjun och skulpteringsprovet under 2009 fortsatte Göran det nya året med att flyga över till London för att jobba för legendariska Madame Tussauds vaxmuseum och deras skulpteringsateljé. Produktionskoordinator Åsa tar över det dagliga arbetet på EffektStudion medan Göran spenderar tid i London för att skärpa sina kunskaper.

05jan
2010

ComHem tröj reklamComHem tröjor

Under januari började vi de första dagarna med att arbeta med en reklamfilm för ComHem där huvudrollskvinnorna Judith & Judith skulle kläs på en oändlig mängd t-shirts. På grund av den enorma vikten så byggde vi stativ som de kunde kliva in i och tröjorna hängde på.

18dec
2009

Bidrar tekniska tips till Dick Smiths avancerade profesionella kursDick Smiths avancerade professionella make-up kurs

Under hösten hade Göran fått en förfrågan om han ville bidraga med bilder av sitt arbete och tekniska knep till make-up legenden Dick Smiths avancerade profesionella make-up kurs. Dick Smith har under de senaste 20 åren delat med sig av branschens mest avancerade tekniker via en ”brevkurs” som överträffar alla böcker på marknaden. Att få en förfrågan om att medverka i denna kurs är en otrolig ära och självklart sammanställde vi bilder och text som e-mailades över till Dicks son David Smith innan månadens slut.

 

I december gjorde vi också en mekanisk handdocka till ett finskt pilotavsnitt för en möjlig TV-serie av samma typ som vi gjort mer än 10 år tidigare till den svenska serien ”Riksorganet”.

02nov
2009

Omslag av steg-för-steg lärobok om lösa delar

Lärobok om lösa delar

I mitten av november hade Göran en föreläsning på Dramatiska Institutet i Stockholm för att presentera den lärobok han skrivit om grundläggande kunskaper i Lösa delar. Boken var beställd av Dramatiska Institutet och ska användas av maskörutbildningen på skolan. Tillverkningen av ABBA karikatyrdockorna avslutades också denna månad. Boken är på svenska och kan beställas via Dramatiska Institutet i Stockholm

03jun
2009

Brittiska science fiction TV-serien Dr. Who

Dr. Who

Efter ”The Wolfman” blev det nya uppdrag i London och Göran åtog sig skulpteringsuppdrag för nästa säsong av den brittiska science fiction TV-serien ”Dr Who” åt maskören Neill Gorton och hans företag Millenium FX som varit ansvariga för alla seriens maskeffekter sen 2004.